Selamat Datang Di Blog Bisnis Online Terpercaya www.maslukis.com


Minggu, 18 September 2016

Dosa-dosa bagi orang penyebar fitnah

Halusi Firman-Firman Allah dan hadith-hadith di bawah ini mengenai dosa memfitnah orang. Semoga diri ini dan pembaca mendapat pengajaran:-

Mengumpat 
  • Al-Humazah : 1 "Celakalah mereka yang mengumpat dan memfitnah" Fitnah An-Nur : 19 "Orang yang ingin agar (berita) perbuatan yang keji itu tersiar dikalangan orang-orang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan akhirat. Allah mengetahuinya, sedang kamu tidak mengetahui."


Fitnah 
  • Al-Isra'a : 36 "Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta bertanggung jawabnya tentangnya."


Fitnah 
  • Al-Baqarah : 191 "Dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan"


Fitnah 
  • An-Nur : 23-24 Mereka yang memfitnah perempuan suci, celakalah di dunia dan akhirat; bagi mereka hukuman yang dahsyat dihari pengadilan; lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi diatas perbuatan mereka. Al-Buruj : 10 Orang yang memfitnah orang mukmim, kemudian tidak bertaubat, bagi mereka azab jahanam dan neraka yang membakar.


Khutbah Rasul Allah di Mekah 23 / 2 / 632 "Menyebut 15 aspek sosial. Satunya : Jangan Memfitnah."

Dari Imam Ghazali "Mengumpat itu dosanya sama dengan berzina 30 kali."

Dari Imam Al-Mawardi "Orang yang biasa mengumpat, isi batinnya kotor"

Dari R. Muslim "Seseorang yang menutup cela seseorang yang lain didunia, akan ditutupi celanya oleh Allah pada hari kiamat."

Daripada Abu Huraira, Termidzi: "Sesiapa yang duduk didalam perhimpunan yang tidak baik hendaklah membaca doa (memuji Allah dan meminta ampun darinya) sebelum berundur diri"

Daripada Al-Nabari: "Barangsiapa yang beriman kepada Allah S.W.T dan Hari Akhirat maka hendaklah ia mengucapkan perkara-perkara yang baik atau diam"

Daripada Al-Nabari: "Wahai Rasul Allah S.A.W, manakah orang Islam yang paling baik? Rasul Allah S.A.W menjawab : Ialah yang mana orang Islam lain terselamat dari gangguan lidah dan tangannya"

Cakap benar Pepatah arab: "Wa ma a'layna illal balagh" ---->>>Tiada beban bagi kita melain untuk bercakap benar.

Ihsan Al- Maidah : 1 Wahai orang-orang yang beriman, sempurnakanlah janjimu.

Pembohong Al-Imran: Akhirnya kami jadikan laknat Allah atas orang-orang pembohong.

As-Shaf : 2-3 Hai orang beriman, mengapa engkau ucapkan apa yang tidak engkau lakukan? Besar dosanya disisi Allah jika engkau mengucapkan apa-apa tetapi tidak engkau lakukan.


Baca Juga:

Comments
0 Comments
 
Copyright © 2018. Info Hari Ini . All Rights Reserved
Jl. Delta Raya Utara Kav. 49 - 51 Deltasari Baru, Sidoarjo, Jawa Timur, Indonesia 61256
PT. Bimasakti Multi Sinergi